Máte otázku?
Neváhajte nás kontaktovať.
Napíšte vo svojom jazyku. info@carpetdepo.com

Blog

Tradičná výroba ručne viazaných kobercov

Tradičná výroba ručne viazaných kobercov

Ručne viazané orientálne koberce sú bezpochyby najcennejšie. Nižšie sa budeme venovať technikám viazania orientálnych kobercov a rôznym nástrojom, ktoré sa používajú na ich výrobu.

Krosná na výrobu orientálneho koberca

Krosná na viazanie kobercov nie sú zložité konštrukcie a ich konštrukcia sa v priebehu storočí zmenila len málo. Najjednoduchšou a pravdepodobne jednou z najstarších foriem sú horizontálne krosná, ktoré sa dodnes hojne používajú u rôznych kočovných kmeňov a v niektorých osadách u novo usadených kočovníkov. Princíp je jednoduchý a vyžaduje si minimálne množstvo materiálu. Vezmú sa dva kusy klátov a položia sa rovnobežne vedľa seba na zem. Najčastejšie používaným druhom dreva je topoľ, ktorý je v oblastiach, kde sa tkajú koberce, pomerne bežným stromom a má zvyčajne rovný kmeň. Osnovné priadze používané na tkanie sú pevne natiahnuté medzi trámami, ktoré sú zaistené kolíkmi zatlčenými do zeme. Trámy upevnené pomocou kolov držia osnovné nite napnuté. Tkáč pracuje v kľaku alebo skrčený a dokáže v tejto polohe zostať dlho.

Tkanie útkovej priadze sa urýchľuje pomocou dvoch tyčí. Rovnaký ekvivalent sa nachádza aj na vertikálnych krosnách. Pomocou jednej z tyčí je každá druhá osnova usporiadaná v dvoch rovinách. Po vložení krížovej priadze sa pomocou druhej tyče zdvihnú alternatívne osnovné priadze. Vodorovná tkáčska tyč sa nachádza nad krosnom a z oboch strán ju drží hromada vetvičiek alebo kameňov. V niektorých oblastiach sa útok navíja na útkovú tyč, ktorá nie je ničím iným ako podlhovastou tyčou, ktorú možno jednoducho zasunúť medzi dve ploché osnovné nite z jednej strany krosien na druhú. Výhodou horizontálneho krosna je jednoduchosť, hospodárnosť a prenosnosť. Tá je dôležitá najmä pre kočovných tkáčov, pretože zložitejšie krosná sú príliš ťažké. Ďalšou nevýhodou je, že si vyžaduje veľa miesta, čo môže byť problém najmä v oblastiach, kde počasie bráni tkaniu pod holým nebom. V takýchto prípadoch sa veľkosť krosien riadi priestorom, ktorý je k dispozícii v obydlí. Veľké koberce sa na horizontálnych krosnách vyrábajú veľmi ťažko, hoci sa na tomto základnom zariadení vyrobili vynikajúce veľké koberce. Napríklad v múzeu kobercov v Iráne môžete vidieť obrovský koberec Tekke, široký približne dvadsať metrov, utkaný tiež na horizontálnych krosnách. Ďalšia variácia horizontálneho krosna má pevné bočné tyče tvoriace rám, ktoré držia tkanie pevne aj pri pohybe krosna. Tento horizontálny krosná s plným rámom sa však používa len na výrobu malých kobercov. Je známe, že mnohé veľké umelecké diela boli vyrobené práve na takomto primitívnom mechanizme.

Rôzne nástroje používané na výrobu orientálnych kobercov

Na výrobu orientálneho koberca je potrebný minimálny súbor nástrojov. Priadze sa zvyčajne režú nožom a zauzlené rady sa pevne prikladajú k predchádzajúcim. Výška uzlov sa po dokončení radu reguluje nožnicami, ale nie je to konečná hrúbka koberca. V niektorých oblastiach výroby kobercov sa výška uzlov postupne upravuje počas výrobného procesu, ale zvyčajne sa po vybratí koberca z krosien vykonáva dôkladná konečná úprava. V niektorých regiónoch používajú tkáči kobercov nástroj podobný háku, ktorého jeden koniec je naostrený na ostrie pripomínajúce nôž, aby sa rýchlejšie vytvorili symetrické uzly. V iných regiónoch sa používa malý srpovitý nôž naostrený zvonka. Podľa štúdie sa podobné nástroje našli v archeologických náleziskách z doby bronzovej v Turkménsku.

nástroje na výrobu orientálnych kobercov

Na stláčanie útkových nití a uzlov sa používajú rôzne predmety so zúbkovaným dizajnom. Pomocou týchto nástrojov sa uzly umiestnili medzi osnovné nite a potom sa pevne stlačili k sebe. Niektorí výrobcovia kobercov používajú nástroj s pazúrikmi, ktorý sa umiestni medzi osnovné nite a stlačí sa kladivom pomocou silných úderov. Výsledkom je koberec, ktorý je na dotyk výrazne tuhší. V niektorých oblastiach sa na stlačenie uzlov používa srpovitý, zúbkovaný železný nástroj. Nástroje používané v moderných dielňach sú veľmi podobné nástrojom, ktoré používali kočovní výrobcovia kobercov, a niekedy sa vyskytujú miestne variácie. Vo všeobecnosti však možno vyvodiť závery o pôvode nástroja. Nástroje používané na údery môžu byť vyrobené z dreva alebo kovu.

Hodnota ručne viazaných kobercov sa okrem veku, vzoru a materiálu určuje podľa počtu uzlov. Pri ručne vyrábaných kobercoch sa rozlišujú tri hlavné typy uzlovania.

Perzský uzol Senneh

Perzský uzol je asymetrický a otvorený na jednej strane, zanecháva menej medzier a je menej objemný ako turecké uzly. Perzské uzly sa najčastejšie používajú na zložité vzory a kvetinové vzory. Týmto spôsobom sa dá vyrobiť oveľa hustejší uzlíkový koberec. Irán, Pakistan, India, Nepál, Tibet a Čína zvyčajne používajú uzly Senneh.

uzol Senneh

Turecký uzol Ghiordesov uzol

Turecký uzol je symetrický, pričom na zadnej strane koberca zostávajú vo vnútri každého uzla dva malé hrbolčeky - nakoniec vyzerá ako dvojitý uzol. Uzly v koberci budú oveľa pevnejšie. Afganistan, Turecko, Arménsko, Azerbajdžan a severný Irán uprednostňujú používanie tohto typu uzla.

Ghiordesov uzol

Uzol Jufti

Uzol Jufti alebo falošný uzol sa viaže okolo štyroch prameňov namiesto dvoch, čím sa vytvorí krátky strih. Pri použití uzla Jufti strávi tkáč nad kobercom menej času, čo má za následok rýchlejší čas spracovania a nižšiu hodnotu a kvalitu.

Uzol Jufti

 

Starostlivosť o ručne viazané koberce

Ručne viazané koberce, rovnako ako všetky ostatné koberce, by sa mali občas premiestňovať. Príležitostne otáčajte svoj orientálny koberec, aby ste predĺžili životnosť jeho krásneho dedičstva. Tým sa udrží rovnomerné opotrebovanie koberca, najmä ak sa na jednu oblasť dostáva viac slnečného svetla alebo dopravy ako do iných kútov. ručne viazaný koberec bude spočiatku náchylný na vypadávanie vlny, ale po prvých týždňoch sa vypadávanie zmenší a nakoniec úplne zmizne. Chcete si prečítať viac o čistení orientálneho koberca?


Ako si vybrať správny orientálny koberec.

Pri kúpe nového koberca sa uistite, že ste si vybrali ručne viazaný koberec, ktorý je dostatočne veľký, aby sa zmestil do vašej miestnosti. Ak si vyberiete príliš malý koberec, miestnosť bude vyzerať menšia a dekor nebude pôsobiť vhodne. Ak si vyberiete príliš veľký koberec a povedzme časť koberca pôjde pod nábytok, budú to zbytočne vyhodené peniaze, a ak je nábytok ťažký alebo má tenký podklad, mohol by poškodiť váš ručne viazaný koberec. Pred objednaním nového koberca si nezabudnite zmerať miestnosť. Možno budete chcieť zmerať minimálnu a maximálnu veľkosť. Ak má sedacia súprava svetlú farbu, možno budete chcieť vybrať tmavší koberec, aby ste zvýraznili nábytok aj koberec. Ak zvolíte rovnakú úroveň ako nábytok, miestnosť bude pôsobiť nudne a monotónne. Samozrejme, koberec by mal obsahovať farby, ktoré v miestnosti dominujú. Porozhliadnite sa po našom obchode s kobercami a nájdite ten, ktorý sa najlepšie hodí do vašej miestnosti! Chcete presne vedieť, ako rozpoznať ručne viazaný koberec?


Ručne viazané koberce sú bezpochyby najhodnotnejšie.

Nižšie vám ukážeme, prečo to tak presne je a ako sa ručne viazané koberce vyrábajú v ich pôvodnej domovskej krajine dnes!


Prvý krok pri výrobe ručne viazaných kobercov zvyčajne vykonávajú ženy, pričom ide o pranie a mykanie vlny. Tá sa potom pomocou dreveného rámu spriada na priadzu. Ďalším krokom je farbenie priadze na požadovanú farbu, zvyčajne pomocou prírodných farbív. Po vysušení sa môže začať ručné viazanie kobercov, ktoré vykonávajú vyškolení odborníci na tkanie kobercov. Tí šťastnejší môžu pracovať pri krosnách, ale mnohí robia svoju prácu v drepe na zemi. Keď je orientálny koberec hotový, strihá sa, potom sa štyrikrát vyperie a potom sa oholí, aby sa zabezpečil rovný povrch. Potom sa ešte raz vyperie, urobia sa strapce a až po týchto procesoch sa ručne viazaný orientálny koberec považuje za hotový.


Chceli by ste ručne viazaný orientálny koberec do svojho domova? Pozrite si ponuku obchodu a skladu s kobercami CarpetDepo.