Máte otázku?
Neváhajte nás kontaktovať.
Napíšte vo svojom jazyku. info@carpetdepo.com

Blog

Ako čistiť ručne viazané orientálne koberce?

Ako čistiť ručne viazané orientálne koberce?

Sprievodca používaním ručne viazaných vlnených kobercov

Starostlivosť a čistenie

Orientálny koberec, ktorý ste si kúpili, bude mať dlhú životnosť, ak budete dodržiavať nižšie uvedené rady:

  • Pri kladení orientálneho koberca dbajte na to, aby nebol vystavený priamemu silnému slnečnému žiareniu a aby neprišiel do styku s mokrým povrchom podlahy!
  • Po orientálnom koberci nechoďte s pouličnou obuvou.
  • Nedovoľte svojim domácim miláčikom, aby si ľahli na orientálny koberec bez prikrývky! Keďže dlhšie nechty môžu poškodiť uzol
  • Vysávajte len šetrne na najnižšom stupni, dbajte na to, aby ste vlnený koberec nepufrovali, vysávajte vždy v smere vlákien a dbajte na to, aby vysávač nevysával strapce!
  • Orientálne koberce by sa mali utierať len mierne vlhkou handrou a po vyčistení handru niekoľkokrát pretiahnite podľa smeru vlákna.
  • Na uskladnenie je najlepšie vyčistený koberec voľne zrolovať.
  • Proti hmyzu, moliam atď. sa dá úspešne bojovať použitím bežne dostupných značkových prípravkov na ničenie molí alebo levanduľového oleja. Ale aj obyčajná levanduľa je perfektným riešením a dokonca príjemne prevonia miestnosť.

prevencia proti moliam

  • Hlavné čistenie kobercov môže vykonať len odborná osoba. Domáce čistenie niektorých orientálnych kobercov, napríklad hodvábnych kobercov, sa vôbec neodporúča. Väčšina orientálnych kobercov je vyrobená zo 100 % vlny, sú stálofarebné a boli vyprané.

Stará tradícia, ktorá poškodzuje orientálne koberce

Prach z kobercov pomocou tyče šľahača na koberce, čo je stará tradícia, je, žiaľ, chybný postup, ktorý môže spôsobiť vážne poškodenie orientálnych kobercov a vlastne každého koberca. Môže viesť k výraznému zhoršeniu odolnosti uzlov koberca. Orientálne koberce sú často vyrobené zo špeciálnych materiálov, ako je hodváb alebo vlna, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť. Keď sa orientálny koberec opráši tyčou na šľahač kobercov, šľahanie môže poškodiť uzly, oslabiť väzbu a narušiť dizajn. Silné nárazy môžu vytvárať vibrácie, ktoré môžu spôsobiť ďalšie poškodenie štruktúry orientálneho koberca. Okrem toho sa prach a nečistoty uvoľnené z koberca v dôsledku oprašovania len rozptýlia do ovzdušia, čím sú pre nás nebezpečné.

šľahača na koberce

Doma vyrobené praktiky na čistenie kobercov v Afganistane

V Afganistane existuje stará domáca tradícia čistenia kobercov, ktorá využíva dary prírody. Z detstva si pamätám, že takéto čistenie kobercov sme robili raz za dva alebo tri roky. Prvým krokom tohto procesu bolo nájsť v prírode trávnatú plochu, ktorá nebola mokrá ani špinavá. Dôležité bolo, aby bola tráva primerane čistá, aby sa na nej nepásli zvieratá. Orientálny koberec sme opatrne položili na čerstvú trávu tak, aby bola farba koberca v tesnom kontakte so zeleným povrchom. Štyria z nás sa chytili štyroch rohov koberca a ťahali ho dopredu a dozadu v dvoch smeroch. Tento ťahavý pohyb predstavoval samotný proces čistenia. Jemne sme posúvali vlákna koberca po tomto trávnatom povrchu, pričom sme využívali čistiacu silu prírody. Po niekoľkých ťahoch sme koberec jemne otočili a potom sme čistou handrou zmietli zvyšky trávy z koberca v smere vlákien. Tento krok zabezpečil, že všetky vlákna koberca sa vrátili do pôvodného stavu čistoty a krásy. Keďže farby orientálnych kobercov boli získané z prírodných materiálov, tento jednoduchý, prirodzený proces vrátil pôvodné farby koberca späť do života. Hoci sa tento tradičný spôsob čistenia kobercov v Afganistane používa dodnes, je dôležité poznamenať, že dnes existujú oveľa pokročilejšie a účinnejšie metódy čistenia orientálnych kobercov. Profesionálne spoločnosti zaoberajúce sa čistením kobercov disponujú špeciálnymi technikami a materiálmi, ktoré koberec dôkladne vyčistia bez poškodenia jemných vlákien alebo vzoru koberca.

čistenie ručne viazaných kobercov

Postupom času pokrok v moderných technológiách a odborných znalostiach umožňuje, aby si orientálne koberce pri šetrnom čistení ešte dlhšie zachovali svoju krásu a pôvodný stav. Je dôležité si uvedomiť, že čistenie kobercov si vyžaduje odbornosť a pozornosť, a preto je vždy vhodné vybrať si najvhodnejšie metódy a poskytovateľov služieb starostlivosti o koberce.

 

Ako čistiť vlnené koberce

Nižšie opísaná metóda sa vzťahuje len na nealkoholické nápoje, sladkosti, mliečne výrobky, polievky, sirupy, lepidlá, farby na báze vody. Pri čistení nikdy nepoužívajte horúcu vodu ani alkalické čistiace prostriedky. Domáce čistenie mastných a olejových nečistôt sa neodporúča.

čistenie vlnených kobercov

- Na účinné ošetrenie mokrých škvŕn sa odporúča použiť papierovú utierku alebo savú handričku, ktorá nasiakne tekutinu. Je dôležité škvrnu netrieť, pretože tým sa len zväčší povrch škvrny a môže dôjsť k preniknutiu nečistoty hlbšie. Po nasiaknutí tekutiny použite bavlnenú handričku navlhčenú studenou vodou na stlačenie a poklepanie škvrny. Dávajte však pozor, aby ste koberec úplne nenamočili. Tento postup opakujte, kým škvrnu úplne neodstránite. Medzitým bavlnenú handričku podľa potreby otáčajte alebo vymieňajte, aby sa nečistota nedostala späť na koberec. Vždy pracujte od okraja smerom do stredu škvrny, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu škvrny. Po úspešnom odstránení tekutiny, ktorá škvrnu spôsobila, je dôležité koberec rýchlo vysušiť, aby ste zabránili zvlneniu. Na tento účel môžete použiť ventilátor alebo sušič vlasov nastavený na studený režim. Počas sušenia niekoľkokrát prečešte povrch koberca, aby ste pomohli vlhkosti odparovať sa. Vždy kefujte v smere vlákien, aby ste zachovali pôvodný smer vlákien koberca.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto pokyny sú všeobecnými radami. Pred použitím čistiacich prostriedkov na koberce si vždy skontrolujte odporúčania výrobcu a etikety výrobkov na ošetrovanie kobercov. Niektoré koberce sú vyrobené zo špeciálnych materiálov, ktoré môžu vyžadovať odlišné postupy čistenia. Ak si nie ste istí, ako vyčistiť koberec, vždy požiadajte o pomoc firmu na čistenie kobercov alebo nám zavolajte, aby sme vám dobre poradili.

Záruka na naše ručne viazané koberce

Na všetky ručne viazané koberce zakúpené u nás poskytujeme 12-mesačnú záruku. Koberec bezplatne opravíme do uvedeného dátumu, alebo ak ho nie je možné opraviť, bezplatne ho vymeníme za podobný koberec.

Výnimky:

Záruka sa nevzťahuje na škody spôsobené prírodnými katastrofami alebo domácimi zvieratami.

Záruka neplatí, ak poškodenie spôsobil kupujúci alebo tretia osoba, pretože neboli opatrní.

Úpravy a neodborné opravy majú za následok neplatnosť záruky.

Vylúčené je aj nesprávne čistenie, ktoré nie je opísané v návode.

Osobitné podmienky:

Kupujúci nemôže reklamovať vadu kvality, na ktorú ho upozornil predajca a na základe ktorej bola kupujúcemu poskytnutá zľava.

Optické vady zakúpeného ručného koberca nám nahláste do 30 pracovných dní od jeho prevzatia.

Právne prostriedky nápravy:

Naša spoločnosť sa zaväzuje riešiť oprávnené reklamácie bezplatnou opravou, alebo ak to nie je možné, výmenou.

Ak výrobok nezodpovedá popisu (rozmery, farba, hrúbka, kvalita) alebo ak sa jeho špecifikácie líšia od špecifikácií výrobku uvedených v internetovom obchode alebo predvedených zákazníkovi, obchodník nesie zodpovednosť po dobu 30 dní.

Kupujúci môže tiež požiadať o zľavu, ak nie je možné výrobok opraviť alebo vymeniť, alebo ak je oprava koberca pre jeho vadu príliš nákladná.

Pravidlá postupu:

Ak oprava nie je možná, kupujúci môže požiadať o výmenu výrobku za podobný.

Obchodník by mal zabezpečiť opravu alebo výmenu ručne vyrobeného koberca v primeranej lehote a bez toho, aby zákazníkovi spôsobil značné ťažkosti.

Poplatok za spätnú prepravu:

Poplatok za vrátenie tovaru v rámci záruky po 30. dni od zakúpenia musí vo všetkých prípadoch uhradiť kupujúci.

Dúfame, že s ručne viazaným orientálnym kobercom budete spokojní a budete ho radi používať.

Distribútor: BAKHTAR s.r.o. Maďarsko-1113. Budapešť, Daroczi cesta 2/d

Tel.: 06-1-246-55-24

Mobilný telefón: +36309544962

Mobilný telefón: +36309872979

Licenčné čísla Inštitútu obchodnej kontroly kvality: 3-00426, 3-00532

Kvalita: Trieda I. Žiadne škodlivé látky.

 

Prejdite na ručne viazané koberce!