Máte otázku?
Neváhajte nás kontaktovať.
Napíšte vo svojom jazyku. info@carpetdepo.com

Blog

Exotické vzory inšpirované prírodou - iránske koberce s rozprávkovými detailmi

Exotické vzory inšpirované prírodou - iránske koberce s rozprávkovými detailmi

Informácie o iránskych kobercoch

V našej širokej ponuke ručne viazaných kobercov majú iránske kúsky významné miesto. Tieto koberce sú pomenované podľa regiónu alebo mesta, kde boli vyrobené, a ich bohaté vzory sú inšpirované rastlinami a živočíchmi týchto vzdialených krajín. V našom článku sa dozviete viac o tradičných symboloch perzských kobercov!

Iránske koberce s motívmi rozľahlých záhrad

Vzor výroby kobercov vychádza zo stáročných tradícií a každý detail nesie svoj význam: jedným z najčastejších rastlinných motívov je lotos, ktorý symbolizuje večnosť, čistotu a znovuzrodenie, silu krásy, ktorá môže ožiť aj v baživé. Ľalia je tiež symbolom čistoty a svetla, a to nielen v európskej, ale aj v perzskej kultúre. Medzi rastlinami vyniká aj strom života, ako symbol múdrosti a dlhovekosti a granátové jablko je známe, ako plod plodnosti.

Úloha zvierat a farieb v symbolike perzských kobercov

Spomedzi zvierat sa na ručne viazaných iránskych kobercoch najčastejšie vyskytujú vtáky, najmä páv, ktorý symbolizuje večný život a neustálu obnovu. Okrem motívov záhrady a vtákov sú dôležité aj farby použité na kobercoch: červená je farbou odvahy, šťastia a prosperity; modrá symbolizuje pokoj a silu; biela je symbolom nepoškvrnenej čistoty. Zelená je symbolom nádeje a telesno-duchovnej rovnováhy, zatiaľ čo teplé hnedé odtiene majú predstavovať plodnosť.

Za hranicami symboliky - koberce do obývačky v exkluzívnych povrchových úpravách

Sortiment iránskych kobercov v našom internetovom obchode je výhradne ručne tkaný z najkvalitnejšej 100 % vlny s intenzívnymi farbami získanými z prírodných farbív. Vďaka nášmu výnimočnému výberu perzských kobercov si ľahko nájdete dokonalý doplnok do akejkoľvek miestnosti vo vašej domácnosti.

Prezrite si celý náš sortiment a objednajte si svoj obľúbený koberec teraz so zľavou až 50 - 70 %!