Máte otázku?
Neváhajte nás kontaktovať.
Napíšte vo svojom jazyku. info@carpetdepo.com

Blog

Čo je to kilim?

Čo je to kilim?

Keď si chcete kúpiť nový koberec do svojho domova, je dôležité vedieť rozlíšiť medzi rôznymi kvalitami, ktoré sú k dispozícii. Môžete si napríklad vybrať handrový koberec alebo koberec kilim.

Ktorú z týchto dvoch možností si vyberiete?

Poznanie rozdielov vám pomôže pri rozhodovaní a my vám o nich povieme. Kilim je slovo tureckého pôvodu, ktoré predstavuje tkaný koberec a má mnoho spôsobov použitia. Kilim sa vyrába predovšetkým v oblastiach, ako je Turecko, Irán, Afganistan, Pakistan, Stredná Ázia a niektoré časti Číny. Hoci sa koberce kilim niekedy zaraďujú do všeobecnej kategórie "orientálne koberce", v praxi sú koberce kilim samostatnou kategóriou. Hlavný rozdiel medzi kobercami kilim a handrovými kobercami spočíva v tom, že zatiaľ čo vzor na handrových kobercoch je tvorený krátkymi priadzami rôznych farieb naviazanými na osnovné nite, vzor na kobercoch kilim sa vytvára prepletaním priadzí a osnovných nití rôznych farieb, čo je proces známy ako ploché tkanie. Kilimy sa zvyčajne vyrábajú technikou štrbinového tkania. Štrbinou sa rozumie medzera, ktorá zostáva medzi dvoma farbami. Preto sa na kilimoch niekedy nachádzajú drobné dierky. To samozrejme nepredstavuje vadu. Tkáči balia útkové priadze tesne vedľa seba, aby úplne zakryli osnovu, a často uprednostňujú diagonálne vzory, aby zvislé medzery neoslabovali štruktúru koberca. Kilimy majú zvyčajne geometrické vzory, hoci existujú aj kilimy s kvetinovými vzormi. Kilimy môžu byť vo väčšine prípadov obrátené, s rovnakým vzorom na oboch stranách. Podobné vzory sa často objavujú na kobercoch kilim. Okrem toho, vzhľadom na povahu kobercov kilim (pretože sa vyrábajú ručne), sú to jedinečné kúsky!

Na čo by ste sa mali zamerať pri výbere kilim koberce?

Jedným z dôležitých faktorov, ktoré treba zvážiť, je cena. Ako už bolo spomenuté, handrové koberce sú vo všeobecnosti lacnejšie, ako koberce kilim, a to vzhľadom na výrobný proces. Keďže handrové koberce sa často vyrábajú strojovo, znižuje to ich cenu a robí ich pre kupujúcich dostupnejšími. Vzory, farby a rozmery kobercov sú často hlavnými dôvodmi výberu koberca. Estetika môže výrazne zmeniť miestnosť, preto by sa pri kúpe koberca mala zohľadniť aj táto skutočnosť. Ďalšou vecou, ktorú treba zvážiť, je veľkosť. Keď ide o koberec, musíte myslieť na to, ako vyplní miestnosť. Musíte tiež myslieť na to, ako veľmi bude pokrývať miestnosť. Koberec je vážna investícia, preto by ste mali zvážiť aj životnosť kupovaného koberca. Ručne vyrábané koberce kilim sú odolnejšie ako tradičné, strojovo vyrábané koberce alebo handrové koberce, pretože sú tkané. Je úžasné, ako sa môže líšiť tkaný koberec kilim od hrubšieho handrového koberca. Kilimy vyzerajú skvele aj na stenách, pretože sú zároveň umeleckými dielami!

Dúfame, že teraz už lepšie chápete koberce kilim. Možno máte dokonca lepšiu predstavu o tom, aký druh koberca chcete mať doma!
Ak potrebujete pomoc, kontaktujte nás!