Máte otázku?
Neváhajte nás kontaktovať.
Napíšte vo svojom jazyku. info@carpetdepo.com

Blog

Čo vieme o afganskom koberci?

Čo vieme o afganskom koberci?

Výroba afganských kobercov!

Afganský koberec je druh ručne viazaného textilu, ktorý sa tradične vyrába v Afganistane. Afganské koberce získali niekoľko medzinárodných ocenení na každoročnej medzinárodnej výstave Domotex v nemeckom Hannoveri. Afganské koberce vyrábajú rôzne etnické skupiny v Afganistane. Na severe a západe Afganistanu (Aqcha, Mazar-e Sharif, Herat) vyrábajú koberce najmä Turkméni. Jedným z najexotickejších a charakteristických východných kobercov je Khalmohamadi alebo Aqcha ( Aqcha je afganské mesto), ktorý sa súka v provincii Balkh v severnom Afganistane. Tento koberec je dostupný v celom Afganistane, pričom najviac ho je k dispozícii v Mazáre Šarífe. Z tohto mesta pochádzajú aj zakladatelia spoločnosti Carpetdepo. Ďalším typickým afganským kobercom je koberec Balúči. Vyrábajú ich Balúčovia v Afganistane na juhozápade krajiny.

Na výrobu nádherných teplých farieb sa používajú rôzne prírodné farby z rastlín. Používa sa široká škála vzorov a farieb, ale tradičný a najtypickejší je osemuholníkový vzor slonej nohy, často s červeným pozadím. Vzor slonej nohy vznikol pred takmer 1 000 rokmi. Výrobcovia uzlov vyrábajú aj ďalšie doplnky pre kočovný životný štýl vrátane tašiek na stany, chráničov stien, podložiek a sedlových brašien.

Práca detí pri výrobe orientálneho koberca!?

Podľa správy amerického ministerstva práce a zamestnanosti je Afganistan jednou zo 74 krajín, kde bola pri výrobe kobercov zaznamenaná značná detská práca. To je nesprávne!!!! Orientálne koberce môžu vyrábať len remeselníci, čo si vyžaduje veľkú trpezlivosť. Na výrobe kobercov sa podieľajú aj dospievajúce deti, ale zďaleka nie v takej miere, ako by ste si mohli myslieť z tisícov kilometrov. Všetci členovia rodín, ktoré vo vojne prišli o živiteľa rodiny, sú nútení pracovať kvôli krajnej chudobe. Takže aj deti chodia pracovať, alebo ešte horšie, žobrú na ulici. To však neznamená, že sú zotročenie. Najmä preto, že väčšinu afganských kobercov si pletú vo vlastných domoch. Rodiny teda dostávajú priadzu na tkáčske stavy, vzor na koberec a ďalšie nástroje, aby mohli koberec zauzliť vo vlastných domoch. Sú to oni, ktorí robia uzly alebo tkajú. Deti im pri tom pomáhajú. Nomádsky koberce nemajú veľkú manufaktúru s množstvom pracovníkov na jednom mieste. Tieto informácie, o, ktoré som sa s vami podelil, viem presne, ako to je. Videl som to a môžem to vidieť na vlastné oči. Preto je nechutné, keď sa národ stigmatizuje falošnými nálepkami. V čase vojny sa väčšina afganských kobercov posiela do Pakistanu, kde sú, bohužiaľ, označené nápisom "Made in Pakistan", hoci sú vyrobené v Afganistane. Keďže žiadna krajina nemá s Afganistanom obchodnú dohodu. V Afganistane nie je veľa príležitostí, ale výroba kobercov môže zostať silným pilierom útkového remesla. Keď si do svojho domova umiestnite ručne viazaný koberec, pomyslite na to, koľko práce za ním stojí a koľkým rodinám poskytuje živobytie. Naše koberce sú vyrábané s láskou pre našich potenciálnych zákazníkov. Porozhliadnite sa po stránke www.carpetdepo.sk. Určite nájdete koberec, ktorý je vám najbližší.